Exista o mancare care nu ingrasa

June 5th, 2010

Mi-am pretrecut acest sfarsit de saptamana alaturi de echipa Danone si prof dr Gh. Mencinicopschi (sper ca nu am mancat nicio litera, dar il vom numi prof M. de aici inainte),la pensiunea Bali Spa din Cornu. Am mancat (dietetic), am vorbit (despre mancare, iaurturi si diete), am respirat aer curat si am facut sport.

Am invatat destul de multe lucruri noi, prin urmare am sa le insir pe mai multe posturi. Aici voi face doar un mic rezumat si va voi da detalii despre titlul acestui post: In vreme ce prof M. a rostit aceste cuvinte, mancarea mi-a ramas in gat, urechile mi s-au ciulit si ochii mi s-au bulbucat. “Este mancarea muncita” a continuat dansul razand de toate fetele dezamagite. Si are mare dreptate. Unul din subiectele discutate la intalnirea din aceasta dimineata a fost tocmai motivul pentru care omenirea se ingrasa vazand cu ochii, boala secolului este obezitatea, iar noi, romanii, am luat medalia de bronz in topul grasilor din Europa. De ce? Fiindca mancam mult, prost si suntem sedentari. Fiindca pana acum 20 de ani aveam program TV de 2 ore pe zi (si ala in bulgareste – cred, fiindca eu nu-mi prea amintesc multe). Nu mancam fast food, nu beam cola, rontaiam o ciocolata ROM pe luna, luata pe sub mana fiindca o cunostea mama pe tanti de la alimentara. In schimb ieseam la plimbare, sau daca nu macar in fata blocului si traversam tot Bucurestiul pentru a lua zahar si ulei pe buletin. Nu era ulei de palmier, nici zahar brun, dar consumam suficiente calorii pana sa punem mana pe aceste produse, incat ne mentineam silueta.

Biologia nu poate tine pasul cu sociologia. Sutem oamenii cavernelor cu blugi si laptop in fata.” a afirmat prof M. iar noi am ras, dar de necaz.

Raul e facut. Am nspe feluri de branza, de 100 de ori mai multe tipuri de dulciuri, de iaurturi, de lapte, de orice. Oferta este atat de bogata, incat ne este necesar un efort de vointa supraomenesc pentru a rezista avalansei de produse gustoase din comert. Nu ne ramane decat sa ne abtinem, sa invatam sa mancam sanatos, cat de sanatos se poate si, ei bine, da, recunosc, m-am sucit, sa facem sport.

Vesti bune

1. Activia e in continuare bun

Nu stiu daca a ajuns si la urechile voastre, dar acum ceva timp se zvonea ca Activia a recunoscut ca bifidusul lor nu functioneaza. Eu auzisem si renuntasem sa mai mananc. Nu stiu de ce renuntasem, fiindca mi-era clar ca nici celelalte iaurturi nu erau mai cu mot, insa parca de suparare ca am fost mintita, l-am ocolit. Azi am aflat si eu de fapt ce se intamplase. Cei de la Danone retrasesera doua dosare (pentru Activia si pentru Actimel) care urmau sa ajunga pe masa celor de la EFSA (autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor). De ce le-au retras? Fiindca criteriile folosute de EFSA pentru a evalua alimentele sunt aceleasi folosite pentru a evalua medicamentele, colorantii chimici si vopselurile. Prin urmare, cei de la EFSA au negat dreptul producatorilor de miere dreptul de a sustine ca mierea este un produs sanatos, la fel si producatorilor de ceaiuri naturiste, iar lista perlelor poate continua. Nici cei de la EFSA nu sunt prosti, si-au dat seama ca sistemul de evaluare nu functioneaza corect si am promis ca vor reveni asupra acestor lui. Cei de la Danone au retras cele doua dosare pana la lamurirea situatiei. Probabil un jurnalist plin de spor a interpretat gestul ca o recunoastere a “minciunii” si titlul articolului scris de acest jurnalist s-a preluat fiindca facea afisari :).

Concluzie: Activia este bun, are bifidus activ, care ajuta tranzitul (iar eu pot sa spun cu mana pe inima ca m-am simtit mai bine dupa ce l-am mancat). Eu il recomand cu caldura pe post de gustare intre mese.

2. Ce s-a intamplat cu sportul?

Adevarul este ca dupa slabire, m-am ales cu niste paranteze prin care trece porcul cu dovleacul. Nu-mi plac deloc si stiu ca numai cu sport voi rezolva problema. Am tot facut exercitii in aceasta saptamana si sper ca in cateva luni sa pot afirma ca nu mai trece si dovleacul, doar porcul. Poate daca as fi mers de la bun inceput, nu s-ar fi ajuns la asa ceva.

Al doilea punct pe lista este ca a inceput sa-mi placa. In continuare nu m-as misca spre sala (fiindca numai aparatele acelea imi provoaca frisoane), dar ma fac aerobic seara de seara cu o tanti cu accent moldovenesc care ma antreneaza de pe Youtube. Ma gandesc serios sa-mi iau o banda de alergat pe care o voi pozitiona strategic pe balcon (dupa ce il inchid). M-am si uitat in Carrefour dupa ea si cea mai ieftin costa 230 lei (sper din tot sufletul sa fi citit corect si sa nu fi fost 2300, dar promit ca ma voi uita mai atent data viitoare).

3. Putem manca paine!

Dobrogea a lansat o gama intreaga de produse super dietetice si integrale care, m-a asigurat prof M., sunt recomandate in diete. Azi am fost in supermarket si am cumparat painea Benecol – paine de secara care reduce colesterolul. Are numai 5 g de lipide pe 100 g paine ( = 5 felii). Inca nu mi-am dat seama cu ce o voi manca fiindca trebuie tratata ca o glucida, ceea ce inseamna ca ii pot asocia o proteina (insa prof M. a asezat un mare semn interzis in dreptul mezelurilor asa ca am renuntat si la acestea).

Am mai cumparat si faina neagra de grau, de la Baneasa de aceasta data, care are numai 2.1 g lipide pe 100 g. Nu stiu inca ce voi face cu aceasta faina, dar cand ma lamuresc, va anunt :)).

3 Responses to “Exista o mancare care nu ingrasa”

  1. maria says:

    Am cumparat si eu painea Benecol si mi s-a parut grozava, atat ca si continut, cat si ca gust. Eu am combinat-o cu branza feta si cu salata verde. A iesit un sandwich gustos si sanatos. Fara a avea pretentia ca sunt o cunoscatoare fina a alimentelor sanatoase (dar merg pe mana prof, M), recomanda painea Benecol tuturor celor care au probeme de colesterol marit (cum e cazul meu), dar si celor care vor sa manance sanatos.

  2. admin says:

    Si mie imi place mult, e foarte gustoasa. Daca ai probleme cu colesterolul, atunci adaug ca prof M a mentionat ca painea Benecol functioneaza excelent in combinatie cu statinele pe care presupun ca le iei deja pentru scaderea colesterolului, deci nu trebuie sa iti faci griji in acest sens.
    Pentru cei care tin dieta, am gasit cu ce pot combina painea. Este vorba de iaurtul Zuzu 0,1% grasimi. Mai exista iaurturi sarace in grasimi, dar acesta este de baut si este foarte gustos. Dupa un zuzu si 2 felii de benecol ma simt super satula. Saptamana trecuta am mai slabit 1 kg datorita acestei combinatii si stiu ca pare putin, dar eram in faza de platou de vreo luna, deci mi-a prins tare bine combinatia. Plus ca este un pranz care poate fi luat in geanta de acasa fara mari batai de cap 😀

  3. […] ca pe langa musculoasa care imi lucreaza coapsa interna si abdomenul, l-am adaugat in lista si pe baiatul asta care in numai 8 minute mi-a omorat fundul. ) Mai mult ca […]

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.