Alimentatia corecta in peroada postului

November 25th, 2013

Perioada a purificarii sufletesti, postul poate fi si un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotriva, o perioada in care luam in greutate si pierdem din energie. Asta in functie de dieta pe care alegem sa o respectam!

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il avem in vedere este echilibrul nutritional. Indiferent ca este perioada postului sau nu, avem nevoie de toate grupele de nutrienti: carbohidrati, proteine si grasimi. Asta cu atat mai mult in perioadele cu schimbari climatice puternice cand organismul trebuie sa isi adapteze consumul de energie.

Cei mai multi dintre cei care postesc cad insa in capcana carbohidratilor (adica fac exces de paine, paste fainoase si cartofi) care, trebuie sa reprezinte doar jumatate din aportul caloric al unei zile, restul provenind din proteine si grasimi.

Mai ales in post este important sa includem in alimentatie fructe (preferabil fructe de sezon, depinde de perioada in care postim, sau fructele de pe piata, important e sa fie proaspete, nu conservate), legume (pe cat posibil crude in functie de toleranta digestiva a fiecaruia sau cel mult gatite in aburi si la gratar), leguminoase si soia (alimente bogate in proteine de buna calitate), seminte si nuci si bineinteles, grasimi vegetale. Este bine sa fim atenti sa suplinim lipsa proteinelor animale cu proteine vegetale, tinand cont de faptul ca putem consuma numai carne de peste si asta arareori.” subliniaza doamna Maria Nitescu, medic primar igiena alimentatiei si nutritiei.

Perioada postului reprezinta o oportunitate sa beneficiem de grasimi de buna calitate, avand in vedere ca nu se consuma alimente de origine animala. Surse de grasimi bune sunt fructele oleaginoase (alunele, migdalele, nucile) in stare cruda, uleiurile vegetale (ulei de masline, floarea soarelui, soia, porumb, germeni de grau), dar si produsele care au ca ingrediente uleiuri vegetale bogate in Omega 3, precum margarina tartinabila care, in special in post, poate inlocui grasimile alimentare de origine animala si poate acoperi partial, necesarul de Omega 3, grasime esentiala foarte importanta pentru sanatate.

Vitala este si hidratarea. Supele de legume, ceaiurile, sucurile naturale de fructe si nu in ultimul rand apa, nu au voie sa lipseasca din alimentatia zilnica.

Asadar, chiar si in perioada de restrictii alimentare, ne putem hrani echilibrat, depinde doar ca fiecare dintre noi sa fie atent cu nevoile propriului organism, asigurandu-ne zilnic alimente care sa contina toate grupele de nutrienti, astfel incat greutatea sa ramana constanta.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.