Sunt mamica 🙂 ! Am nascut pe 2 septembrie 2012 o fetita minunata.
Sarcina este motivul (a se citi pretextul) pentru care eu reusisem sa ma umflu 30 kg. As vrea sa pot spune ca am avut vreun motiv decent pentru care sa ma ingras atat, dar adevarul este ca am mancat ca-n spitalul de urgenta. Poate singura mea scuza este ca mancatul imi taia greata, dar adevarul este ca nu mi-a fost chiar atatttt de greata.
De pe la jumatatea sarcinii kilogramele au devenit tare nesuferite: mi-era greu sa ma misc, ma dureau genunchii si coloana de la greutatea brusc castigata, nu ma mai incapeau nici hainele speciale pentru gravide, etc. Sigur, sarcina avea cel putin jumatatea din meritele acestor neplaceri. Dar restul erau de la grasime. Profit de aceasta ocazie pentru a sfatui viitoarele mamici sa nu procedeze ca mine. Nu exista nicio mancare suficient de gustoasa in aceasta lume pentru a compensa neplacerile aduse de toate aceste kilograme in plus. Dar asta e mintea romanului cea de pe urma…
In fine, una peste alta, pe parcursul sarcinii am luat 30 kg si m-am umflat de la 60 la 90 kg ca un balon gigant. Ajungem acum la partea care va intereseaza probabil cel mai mult.
Cum le-am dat jos?
Bebe si casuta ei au cantarit 5 kg, deci din maternitate am plecat cu vreo 85 kg.
Noptile nedormite, depresia post partum, oboseala din prima luna au mai topit vreu 7, 8 kg. Sigur, daca mi-as fi dorit sa mananc ca sparta in aceasta perioada, as fi putut (desi e mai greu cand ai aproape permanent un bebe in brate). Insa eram constienta ca imi doresc sa ma micsorez, asa ca am evitat orice mancaruri prajite, grase sau dulci. Am tinut pe masa un cosulet cu covrigei uscati din care mai ciuguleam cand imi era foame iar bebe nu imi permitea sa mananc. In plus, cand mi se intampla sa ma mai pot aseza la masa, mancam supe, pui sau curcan sub forma de friptura cu legume la cuptor sau la tigaia dry cooker (care e foarte tare) si iaurturi fara fructe.
Dupa vreo luna ajunsesem la 75 kg. De aici, cantarul a ramas intepenit si alimentatia sanatoasa nu a mai facut fata. Probabil ca daca as fi avut rabdare, in cele din urma as fi slabit si mancand sanatos si echilibrat. Insa eram atat de disperata sa ma micsorez cel putin la fel de repede pe cat ma umflasem, incat am inceput o noua dieta cu care am mai dat jos inca 15 kg in aproximativ 2 luni.
Care a fost dieta?
- 5 zile am mancat exclusiv carne – fie fiarta, fie mezeluri foarte slabe (sunca de curcan de la angst mi s-a parut cea mai ok). Este perioada cea mai dificila (in special pentru mine, care nu suport carnea) insa este intervalul in care am slabit cel mai mult. Am dat jos cam 3-4 kg. N-am mancat nimic altceva, am baut doar apa plata si cafea neindulcita cu un strop de lapte degresat. Daca ar fi sa fiu sincera, as recunoaste ca am baut si cola 0 (dar voi sa faceti ce zice popa, nu ce face popa)
- urmatoarele 9 zile (deci pana la 2 saptamani) am adaugat in meniul meu legume (fara cartof), oua si lactate. De aici, mie mi-a fost usor, am putut mancat perlute de branza (care imi plac foarte mult), am baut kefir si am mancat legume la cuptor (dovleceii sunt o nebunie) si cate un ou fiert din cand in cand. Este inutil sa adaug ca n-am consumat nimic prajit, doar copt si fiert. Mi-a placut la nebunie o budinca de legume (in care a predominat conopida) cu branza si oua pe care am inventat-o din plictiseala. In continuare singurele lichide permise sunt apa plata, cafeaua si ceaiul neindulcit.
- In saptamana a treia am adaugat fructele si fulgii de ovaz. Ovazul l-am mancat la micul dejun (cu lapte, sub forma de porridge in care am adaugat uneori afine sau un sfert de banana) iar fructele le-am consumat pe post de gustare sau seara, dupa 6 cand mi-a fost foame.
- In saptamana a patra mi-a permis sa mananc orice (ceea ce la mine se traduce prin paste si orez) dar in cantitati de bun simt (eu am mancat doua portii de paste cu fructe de mare in saptamana respectiva).
Dupa saptamana a patra, am luat dieta de la capat si am in plan sa o repet de cate ori va fi necesar pentru a ajunge la greutatea mea (teoretic, doar o data mai este nevoie pentru ca am constatat ca ma mentin usor si sunt multumita de cum arat pe la 57 kg). Momentan insa fac o pauza de diete pe parcursul sarbatorilor.
De la sine inteles…
- singurele bauturi permise sunt apa plata, cafeaua, ceaiul si fresh-ul de fructe in perioadele in care sunt permise fructele
- alcoolul este strict interzis (vorbesc serios, mai ales pe parcursul primelor 2 saptamani poate face mult rau!)
- pe tot parcursul dietei sunt permise fructele de mare si pestele.
- painea si ciocolata sunt interzise pe viata (glumesc desigur, insa genul acesta de carbohidrati trebuie sa reprezinte mici abateri ocazionale si nu regula zilnica)
- toata dieta trebuie organizata sub forma a trei mese pe zi (mic dejun, pranz, cina) si doua gustari iar masa de seara se consumata pana in ora 20:00 (eu am incercat sa nu mananc nimic dupa ora 18:00 dar n-am reusit intotdeauna). In primele 5 zile n-am reusit sa respect schema 3+2 – am mancat cand mi-a fost foame, insa sunt sigura ca am mancat mai putin decat ar fi fost cazul tocmai pentru ca nu sunt deloc prietena cu carnaraia.
- dieta este agresiva in primele doua saptamani. Deci daca nu va simtiti confortabil cu ea (ameteli, greata, stari de lesin) va recomand sa o intrerupeti.
- viata de dupa dieta trebuie sa fie formata din saptamanile 3 si 4 – o alimentatie sanatoasa si echilibrata zi de zi cu mici escapade ocazionale care pot fi compensate de cateva zile mai sarace in carbohidrati
- Eu n-am facut inca niciun fel de sport (altul decat leganatul pe picioare pe tot parcursul noptii si dansul tip “Ceata lui Pitigoi” impotriva colicilor). Astept sa implinesc 4 luni de la cezariana pentru a incepe abdomenele si astept ca Diana sa se faca putin mai mare pentru a-mi permite sa fug de vreo 2 ori pe saptamana la o piscina (singurul sport pe care il practic cu placere). Insa exercitiile fizice sunt recomandate si chiar incurajate 🙂 dupa primele 2 saptamani.
- daca imi mai vine in cap vreo idee, va anunt 🙂 iar daca apar intrebari le raspund cu placere in comentarii