Probioticele, alimentele vii

June 23rd, 2010


Comunicat de presa

Prezent zilele acestea in Romania, pentru a participa la al XXX-lea Simpozion National de Gastroenterologie, domnul profesor Eamonn Quigley, reputat specialist in gastroenterologie si fiziologie umana, atrage atentia asupra cresterii incidentei si prevalentei unor suferinte ale tractului digestiv, si nu numai. Acesta a vorbit despre consecintele multiple asupra sanatatii si calitatii vietii, si a subliniat totodata rolul pe care alimentele probiotice il exercita in imbunatatirea functionarii sistemelor digestiv si imunitar.

Modificarea accelerata, in ultimele decenii, a stilului alimentar si de viata, expunerea intensa la poluare, medicamente, cosmetice si produse chimice de uz gospodaresc, au condus la cresterea numarului de persoane care acuza suferinte ale sistemului digestiv, alergii, susceptibilitate crescuta la infectii. In Romania, prevalenta sindromului intestinului iritabil atinge 10% la nivelul populatiei generale [Dumitrascu D et al – J. Gastrointestinal Liver Diseases, 2006; 15, 227 – 30]. Diareea infectioasa ramane un motiv de ingrijorare, la nivel mondial ea atingand 4,2% din populatia globala, cauzand rate semnificative de mortalitate, mai ales in tari din Africa si Asia (Raport OMS, 2004). Eczemele, cea mai frecventa manifestare alergica, au o prevalenta de 23% in randul populatiei generale, la nivel mondial, si 19% daca ne referim strict la copii (OMS, 1993).

Efectele benefice ale alimentelor ce contin bacterii probiotice asupra sanatatii sunt cunoscute de secole si studiate de cateva decenii. Medicina moderna si tehnicile actuale de analiza si caracterizare a tulpinilor probiotice au permis aprofundarea cunoasterii acestora. In privinta mecanismului lor de actiune, sunt formulate mai multe ipoteze, fiind inca necesare date pentru confirmarea acestora.

Studii de data mai recenta pun in evidenta legaturi intre flora intestinala, asupra careia actioneaza probioticele, si fenomene fiziologice complexe. Dezechilibrul florei intestinale se considera a fi responsabil de diverse tulburari functionale la nivelul sistemului digestiv si imunitar, si chiar de obezitate, conform unor cercetari recente.

Medicina recunoaste din antichitate legatura dintre alimentatie si sanatate. Probioticele sunt o clasa de alimente care au atat virtuti de mentinere a sanatatii digestive si crestere a performantei sistemului imunitar, cat si aplicatii terapeutice dovedite. Sunt cunoscute de multa vreme aplicatiile lor in prevenirea sau ca adjuvant in tratamentul sindromului colonului iritabil, a enterocolitei necrozante la nou-nascuti, in reducerea frecventei, duratei si gravitatii bolilor diareice de varii etiologii, studiata mai ales la copii si la varstnici. De data mai recenta sunt studiile care probeaza beneficiile consumului de probiotice in ameliorarea eczemelor la copii.”, a declarat profesorul Quigley.

Mecanismele de actiune sunt cercetate intens si exista dovezi unanim acceptate in privinta actiunii probioticelor la nivelul functiilor sistemului digestiv, asupra motilitatii intestinale, a efectului antibacterian, prin sinteza de bacteriocine si asupra functiei imunitare la nivelul intestinului. In privinta investigarii actiunii probioticelor asupra sistemului imunitar, s-au facut progrese in explicarea fenomenului de modulare imuna, de modulare prin cytokina, si a producerii de imunoglobuline A”, este concluzia profesorului Quigley.

Profesorul Eamonn Quigley este o personalitate care se bucura de larga recunoastere, pentru cei 34 de ani de cariera medicala si universitara, desfasurate in SUA, Anglia si Irlanda, dar si pentru numeroasele realizari stiintifice in studiul sistemului digestiv, florei intestinale si interactiunii acesteia cu bacteriile probiotice din alimente, concretizate in peste 500 de lucrari stiintifice publicate. Aceasta recunoastere internationala avut ca rezultat si alegerea in consiliul de conducere al Organizatiei Mondiale de Gastroenterologie, al carei presedinte a fost intre anii 2005 – 2009.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.