Mojoritatea dietelor moderne se bazeaza pe principiul disocierii. Acolo unde vei gasi exprimarea “mananci oricat, dar nu orice” inseamna ca, de fapt, mananci disociat.
Exista 3 principii alimentare in alimente: glucide (cunoscute mai frecvent sub numele de carbohidrati), lipide (grasimi), proteine. Proteinele sunt intotdeauna un aliat de seama fiindca ele nu ti se vor depune niciodata pe coapse. Si nicaieri altundeva.Problema disocierii este ridicata atunci cand vine vorba de glucide si lipide.
De ce?
In mod normal, pe tine te ingrasa numai lipidele. INSA
Lipidele nu pot ajunge din stomac in depozite (coapse, fund, burtica) decat cu ajutorul glucidelor care, bata-le vina, se manifesta ca un soi de carausi pentru lipide. Altfel spus, cat mai clar, glucidele sunt picioarele lipidelor si le poarta acolo unde noi nu vrem sa ajunga.
Ceea ce ne duce la o singura concluzie: trebuie sa eliminam fie glucidele, fie lipidele si putem manca orice, ba chiar sa mai strecuram si proteine impreuna cu ele fiindca acestea din urma nu ne cauzeaza probleme. Teoretic da, dar nu functioneaza atat de simplu.
In primul rand pentru ca in natura nu exista aproape niciun aliment care sa contina exclusiv unul din aceste 3 principii alimentare. In al doilea rand pentru ca glucidele (serios, sunt cele mai rele!) au un talent de a se transforma in lipide atunci cand sunt in cantitate mare. Asadar, nu poti manaca numai glucide, in orice cantitate, fiindca ele se transforma o parte in lipide si te ingrasa.
Te-am cam ametit, nu-i asa? Concret:
– proteinele sunt ok in orice cantitate
– lipidele sunt si ele permise (ce mentiunea ca trebuie sa alegi lipidele bune. ceafa de porc contine, asa cum te asteptai lipidele rele)
– glucidele sunt permise in cantitati mici si separate de lipide
Cum stii care sunt lipide, care glucide si care proteine?
Ca principiu general, tot ce e gras e lipid. Tot lipide sunt si lactatele.
Pestele, carnea sunt proteine.
Glucidele sunt cerealele, dulciurile, zaharul (evident), fructele, orezul, fainoasele.
Va fi mult mai usor sa iti dai seama care este principiul predominant dintr-un aliment daca vei alege alimente neprocesate, de baza. De exemplu, intr-un produs de panificatie vei gasi de toate. Nu poti disocia. La fel si intr-o mancare gatita si cam in orice rontaiala de la chioscul din colt. Nu poti disocia daca nu alegi alimente simple, neprocesate.