Cateva sfaturi pentru Pasti

April 2nd, 2010

M-am gandit sa scriu aceste sfaturi fiindca mama, care tine acum o dieta, m-a intrebat cum ar trebui sa “supravietuiasca” orgiei culinare din ziua Pastelui. Problema ei este cu atat mai mare cu cat pleaca intr-o excursie cu prietenii si nu va avea o bucatarie la dispozitie pentru a gati dietetic ci va manca de fiecare data la hotel/restaurant samd. Prin urmare, am structurat catetva idei pentru ea si m-am gandit sa vi le impartasesc si voua.

Nu sunt principiile clasice de slabire, sunt doar o incercare de diminuare a raului pe care mai mult ca sigur il va comite atunci cand va manca altceva decat ii permite cura. Voi le puteti aplica in cazul in care nu tineti o dieta si vreti sa diminuati, impreuna cu mama, raul dietetic provocat de mesele in familie.

Asadar,

Draga mama,

Regula de aur: Daca ai ‘spart’ cura nu dispera si nu te gandi ca poti manca orice acum, ca tot ai pacatuit. Mananca inteligent, fara a te infometa urmand sfaturile de mai jos.

– daca nu ai reusit sa iti urmezi dieta, renunta la cele doua gustari si mananca numai cele 3 mese principale. Fiindca stiu ca nu te vei abtine sa mananci mai mult decat de obicei atunci cand toata lumea se intinde cel putin o ora la masa…

– fructele – nu manca fructe oricand, oricum si oricat gandind ca ‘nu ingrasa’. Daca ti-e pofta, mananca-le cu 15-20 min inainte de masa

– daca iaurtul sau laptele de la micul dejun sunt foarte grase, te rog nu le combina cu cerealele. Mai bine mananca iaurt, branza si sunca de praga. Fara paine! Painea este permisa numai daca renunti la iaurt/branza si pastrezi sunca de praga.

– carnea slaba poate fi mancata cu orice

– branza in schimb, nu merge in orice combinatie, trebuie sa o mananci fie cu alte lipide, fie cu proteine. Fara glucide (vezi mai jos care sunt glucidele)!

Disociaza! Cum?

Nimic nu se poate disocia complet fiindca alimentele nu sunt compuse exclusiv din un singur principiu alimentar. Asa ca le vom grupa in categoriile de glucide, lipide, proteine, in functie de principiul dominant din ele.

Ideea de baza a disocierii este sa nu combini glucidele cu lipidele. Proteinele sunt acceptabile cam in orice context.

Asadar,

glucide + proteine = OK

lipide + proteine = OK

glucide +lipide = Nu, nu, stai la distanta!

Care sunt glucidele? Zahar, cereale, orez, paste, cartofi si tot ce e dulce

Unde gasesti lipidele? Iaurt normal (atentie! iaurtul cu 0 % grasimi devine predominant glucida, nu lipida!), branza, lapte, sosuri, ou

Proteinele: carne, peste, ou

Asadar, am sa te rog sa incerci sa disociezi pe mese. La micul dejun poti manca predominant glucide si proteine – de ex o felie de graham cu sunca, cereale cu lapte sau iaurt slab sau, daca nu ai de ales, lipide si proteine de tipul iaurt gras, branza, sunca de praga. La pranz poti manca o friptura (fara grasime) cu salata de aproape orice fel, iar seara, daca poti, orienteaza-te catre peste cu legume fierte. Daca nu ai aceste optiuni, incearca macar sa nu mergi pe combinatia interzisa glucide + lipide.

Distractie placuta si sper sa te intorci mai slaba!

PS: Fereste-te de prajituri. Stiu ca vei privi cu ochii in lacrimi catre cozonac si pasca, dar aminteste-ti te rog de costumul de baie!

PPS: Daca vrei sa ciocnesti un pahar de vin in ziua de Pasti, nu te opreste nimeni, dar indoaie-l cu apa! Plata!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.