In & Out 2011 in moda alimentara

February 21st, 2011

Suna “pitzi”. Dar adevarul este ca a manca intr-un fel sanatos a devenit o moda. De-ar fi sa ma gandesc bine, nici nu e asa de rau. In definitiv, ne face placere sa ne asortam hainutele si sa ne preocupam sezon de sezon ce anume se poarta. De ce nu ne-am transforma si preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa intr-un hobby?

In fiecare an, in moda, apar tendintele. Ni se spune ce e “in” si ce a iesit din lista “cool”. Intr-o seara, citind o carte de nutritie editata recent, mi-am facut in minte o asemenea lista cu “in” si “out” si m-am gandit sa v-o prezint si voua:

In

1. semintele, nucile, alunele crude

Hulite multa vreme pe motiv care ar avea prea multe calorii, semintele de orice fel au revenit pe val. Ceea ce nu-i deloc rau fiindca sunt alimente extrem de sanatoase, bogate in vitamine si minerale. Atentie! Trebuie consumate crude! Nici caloriile nu le lipsesc, motiv pentru care consumul lor ar trebui limitat la o portie de dimensiunile unui pumn.

2. Cerealele integrale (inclusiv painea!)

Dupa ce am fugit de paine mai bine de un an de zile, am revenit la a consuma asa ceva nu pentru ca simteam nevoia, ci pentru ca am realizat ca este un aliment bun pentru organism daca este consumat in combinatiile potrivite. Ce-i drept, pregatesc painea in casa, din faina integrala si lapte degresat. Nu m-as atinge de produsele din comert nici batuta.

3. Ciocolata neagra > 70% cacao

Un aliment pe care am inceput sa-l consum de mai bine de un an datorita indicelui glicemic scazut (aproximativ 25)  a ajuns astazi extrem de popular. Pe piata exista un miliard de sortimente de ciocolata, care mai de care mai neagra si mai buna. Nu pot decat sa ma bucur 😀

4. Gatitul

Este foarte “la moda” sa gatesti. Toate femeile care fugeau pana acum de bucatarie ca de tamaie, si-au pus sortuletul si au pornit aragazul. Cu mine in frunte! Gatitul a devenit una din principalele mele metode de relaxare. De multe ori ma vad nevoita sa arunc creatia pe motiv ca nu-i comestibila, alteori nu-i deloc dietetica asa ca o pun pe masa altcuiva. Insa una peste alta, ma distreaza teribil sa o pregatesc :D.

Atentie insa! Gatitul modern presupune o preparare sanatoasa a alimentelor. Temperaturile crescute de fierbere, prajelile, gratarele nu sunt deloc in trend, ci chiar pe dos! Asadar dragele mele, coaceti la temperaturi mici, fierbeti cat mai putin, pregatiti salate cat mai colorate si veti fi bucatarese moderne! In cartea “333 sfaturi pentru alimentatie si alimente sanatoase” este scris in repetate randuri ca alimentatia zilnica trebuie sa cuprinda 80% mancaruri crude!

5. Sportul

Era si cazul sa devina o moda! Eu una nu ma omor dupa exercitiul fizic. Insa incepand cu acest an, am realizat ca fara el pur si simplu nu se poate! Poti sa slabesti, dar urat! Anul trecut, cu vreo 5 kg mai slaba decat in prezent, aratam cu mult mai rau. Lasa ca pielea nu era tonifiata, insa forma in care slabisem lasa mult de dorit: paranteze, burtica tip somalez,brate aschilambrice dar fund in continuare voluminos. Sportul ajuta! In plus, astazi ai de ales dintr-o varietate atat de mare incat pur si simplu este imposibil sa nu gasesti ceva cat de cat pe placul tau. Ok, fitnessul e plictisitor! Dar poti practica dansul la bara, inotul, sariturile acelea de cangur, dansurile din buric si cate si mai cate. Intr-un final, ceva va fi pe gustul tau! In plus, vremea frumoasa vine in doua saptamani, moment in care iti propun sa renunti la masina si sa mergi mai mult pe jos!

6. Oul

Un alt aliment hulit generatii de-a randul, oul este de fapt cel mai complet aliment din Univers. Le are pe toate si, contrar opiniei generale, nu creste colesterolul. In plus, un ou are in medie cam 70 de kcal si este foarte satios. Nu trebuie evitat. Totusi, daca organismul tau pur si simplu nu se intelege bine cu oul (cum este cazul meu), iti recomand sa incerci sa mananci numai albusul care este ceva mai usor. Pofta mare!

7. Ceaiurile

Nu cred prea mult in efectele vindecatoare ale plantelor. Ma incred insa in puterea lor de preventie. Iata de ce recomand cu caldura ceaiurile tuturor celor care imi cer parerea. In plus,  in cazul afectiunilor digestive cred ca sunt cu adevarat eficiente. Cine nu si-a dres niciodata stomacul cu un ceai de menta? Va recomand sa beti ceaiuri ori de cate ori aveti pofta. Daca nu sunteti obisnuiti sa consumati apa, va puteti deschide apetitul cu ceaiuri. Unde mai pui ca taie din pofta de mancare? Sau ca pot inlocui cu succes sucurile din comert?

8. Mierea

Un aliment de care eu m-am ferit multa vreme si inca il evit, mierea este, fara doar si poate, un soi de sanatate la borcan. Nimeni nu a avut vreodata curajul sa conteste capacitatile terapeutice ale mierii sau incarcatura sa in substante nutritive, enzime si vitamine. Insa la fel de adevarat este ca mierea ingrasa. Totusi, nu cred ca s-a ingrasat nimeni niciodata de la o lingurita de miere in ceaiul sau cafeaua de dimineata.

9. Detoxifierea

Cand pe piata au aparut produsele de curatare a colonului, le-am privit cu indiferenta si am intors spatele. Niciun aliment nu se poate compara cu iubitul meu ovaz! Mai apoi, am citit despre ele si am ajuns sa le consider cu adevarat utile. Insa imposibil de consumat din pricina gustului de-a dreptul scarbos! Inca mai incerc sa ma pacalesc combinandu-le cu tot soiul de alimente – de la iaurt cu fructe la miere – dar n-am descoperit deocamdata formula in care pot fi consumate acele prafuri detoxifiante.

Un articol foarte bun despre detoxifiere puteti citi pe Healthy: Dintre cele mai apreciate diete – Slabeste si detoxifica!

Out

La capitolul, “out” in moda alimentara, n-am prea multe alimente de mentionat, tocmai pentru ca eu cred ca “putin din tot” este reteta ideala pentru o alimentatie sanatoasa. Totusi, se pare ca branza (si lactatele in general) precum si carnea au iesit aproape complet din tendinte:

1. Lactatele

Tot mai multe studii dau in cap laptelui. Unul sustine ca laptele ar favoriza aparitia cancerului de san. Un altul ne trage un semnal de alarma referitor la incapacitatea organismului de a procesa laptele dupa o anumita varsta pe motiv ca inceteaza producerea enzimei care digera lactoza. N-as vrea sa le cred pe toate, insa inconstient am scazul consumul de branza din alimentatia mea, ramanand cu nelipsitul iaurt Activia si cu laptele cu cereale de dimineata. Branza am inlocuit-o cu o specialitate de feta bazata in principal pe ulei de palmier (va promit un articol despre uleiul de palmier imediat ce sfarsesc documentatia despre el).

Produsele fermentate sunt in continuare acceptate. Chefirul este incantarea fashionistelor din alimentatie, alaturi de mai romanescul sana si lapte batut.

2. Carnea

Ani de zile am mancat pe paine vegetarienii. Le-am facut capul calendar privind riscul la anemie la care se supun. Le-am explicat ca procentul de absorbtie a ferului din carne este incomparabil mai mare decat cel din vegetale. Ca trebuie incluse saptamanal doua portii de carne in alimentatie. Ca pestele este indipensabil organismului. Si ca, intr-un final, cele mai simple si mai eficiente diete se bazeaza pe carne.

M-au ajuns din urma blestemele lor. Pur si simplu nu mai pot consuma carne. Mi-e rau numai cand ma gandesc la ea. Si, pentru ca totusi imi mentin opinia legata de importanta carnii din alimentatie, o mai strecor prin salate in speranta ca imi va ajunge in furculita si apoi in stomac fara a ma alerta de prezenta sa.

Nu stiu care este cauza. Suspectez ca articolele pe care le-am citit  despre “hormonul mortii” secretat de animale atunci cand acestea sunt sacrificate mi-au indus repulsia fata de carne.  Ori poate ca organismul meu trece printr-o perioada de detoxifiere. Una peste alta, cred ca este bine sa iti asculti corpul. De obicei, el stie mai bine decat tine ce ai nevoie!

Pana una-alta, iata cateva sfaturi utile despre carne:

– prima apa de la fierberea carnii se arunca fiindca plina de toxine si hormoni

– vita se pune la fiert in apa rece si nu in apa clocotita

– pentru a scadea aciditatea gastrica, se consuma carnea fara supa (util in cazul persoanelor care sufera de gastrita si ulcer)

3 Responses to “In & Out 2011 in moda alimentara”

  1. Mari says:

    Feedback la articol:
    1. Superficial
    2. Piti
    3. Relativ bine documentat, insa nimic nou sub soare

    Daca articolul despre uleiul de palmier va fi la fel de “bun” si te vei documenta la fel de “bine” ca pt acesta, lasa-te de “meserie”…

  2. Mari says:

    Si inca ceva… Se mananca nu dupa “moda” si dupa criterii de sanatate…

  3. Mari says:

    ERATA: Si inca ceva… Se mananca nu dupa “moda”, ci dupa criterii de sanatate…

RSS feed for comments on this post.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.